dimecres, 19 de desembre del 2007
1º Bachillerato - Literatura
- ¿Qué lectura/interpretación haces del cuento La isla, de Ana María Matute?
- ¿Qué te ha parecido El capitán Alatriste? ¿Qué elementos te han parecido más interesantes? ¿Qué opinión te merece la España de Quevedo y el llamado Siglo de Oro?
Dos puntualizaciones:
1ª) No leáis los comentarios de vuestros compañeros antes de volcar los vuestros.
2ª) Lo de "propuestas" es un eufemismo en toda regla. Volcad cada uno de los comentarios en un archivo independiente (25 líneas de word).
A todo eso, ¡felices fiestas!
dissabte, 8 de desembre del 2007
El Quijote - 1º bachillerato
dijous, 29 de novembre del 2007
Apartheid. El mirall sud-africà
L’exposició pren com a punt de partida una aproximació històrica al racisme, i documenta el desenvolupament de les ideologies i pràctiques que estableixen diferents categories d’éssers humans –les “races”– en el mateix període, paradoxalment, en què s’afirmen les idees modernes sobre la dignitat i la igualtat de drets de tots els individus.
A continuació, i aquesta és la seva part central, la mostra aborda en detall el sistema d’apartheid social, polític, econòmic, cultural i territorial vigent a Sud-àfrica entre el 1948 i el 1994. L’apartheid com a forma extrema i transparent de racisme d’arrel clarament occidental.
Finalment l’exposició evidencia que durant les darreres dues dècades es tendeixen a reproduir a gran escala noves formes de racisme i fins i tot d’apartheid tant a l’interior de les societats democràtiques com, molt especialment, en les relacions entre els països més rics i els més pobres.
Vine aquest dimecres a veure l'exposició!
Què opines de les "fronteras de aire, de sueños y de odio" a les quals fa referència Silvio Rodríguez a la cançó que acompanya aquest video?
Quines manifestacions creus que adopta l'apartheid a la nostra societat moderna?
I quines creus que són les soluciones al problema del racisme?
dimecres, 24 d’octubre del 2007
Artículo de George Steiner - 3º ESO
Si estos jóvenes lo saben todo... ¿Qué les queda en la vida, salvo trabajar en la banca? ¡Y la verdadera enseñanza es la del error mediante la esperanza!
Fiel a su papel de intelectual crítico con todos y con todo, el estadounidense George Steiner, ganador entre otros del Premio Príncipe de Asturias de Comunicación y Humanidades, no tiene pelos en la lengua a la hora de criticar a la sociedad actual y, muy especialmente, la europea.
¿Qué opinas de su visión del mundo actual? ¿Qué papel crees que está reservado para los jóvenes?
World Press Photo
Cada any, un jurat internacional tria les fotografies guanyadores entre les enviades per fotoperiodistes, agències, diaris i fotògrafs de tot el món. Les fotos participen en 11 categories: notícies d'actualitat, temes d'actualitat, personatges d'actualitat, esports, fotos d'acció, reportatges d'esports, temes contemporanis, vida diària, retrats, naturalesa i art i entreteniment. En l'edició de 2006 van participar 4.266 fotògrafs de 123 països, que van presentar imatges dels fets ineludibles de l'actualitat, com ara la guerra a l'Iraq, el tsunami o la crisi a Haití, però també dels moments bonics i insospitats que ofereix l'esport, la naturalesa o la vida quotidiana en qualsevol punt del planeta.
Dimecres passat vam tenir l'oportunitat de veure les fotografies finalistes d'enguany. Déu n'hi do l'èxit que va tenir aquesta sortida! 32 persones! Quina és la que més et va agradar? I la que més et va impactar? Per què?
Si no vas poder venir, recorda que tens temps fins l'11 de novembre! Si vols veure una bona sel·lecció de les millors fotografies, clica aquí i apareixeran a la teva pantalla.
dimarts, 23 d’octubre del 2007
Una verdad incómoda
"Los seres humanos están sentados en una bomba de relojería. Si la mayoría de los científicos del mundo tienen razón, nos quedan apenas diez años para evitar una catástrofe de grandes proporciones que podría hacer entrar el clima del planeta en una espiral destructiva con temperaturas extremas, inundaciones, sequías, epidemias y oleadas de calor hasta ahora desconocidas." (Al Gore)
Quina opinió et mereixen aquestes paraules tan dràstiques? De quina manera creus que podem contribuir a lluitar contra el canvi climàtic?
Taller de escritura - 1º Bachillerato
A partir de este sugerente arranque, escribe tu propio relato (¡breve, por favor!). No dejes de leer los que vayan publicando tus compañeros. ¡Verás cómo te llevas más de una sorpresa!
Por cierto, la frase propuesta como encabezamiento pertenece a Continuidad en los parques, uno de los relatos más famosos de Julio Cortázar. Si quires saber cómo sigue, entra aquí.
Por otro lado, ya podéis volcar vuestros relatos humorísticos. ¿A qué hacer sonreír al lector no resulta tan fácil como parece? Álvaro nos demuestra justamente lo contrario, y de qué manera...
El jardinero fiel - 2n de Batxillerat
Si tinguessis que recomanar aquesta pel·lícula a un amic, quins aspectes en destacaries?
Si cap d'aquestes preguntes et sedueix, fes una sinopsi de la pel·lícula.
dilluns, 22 d’octubre del 2007
El último mohicano
Aquí tens un petit resum de l'argument:
A mitjan segle XVIII, a Nordamèrica anglesos i francesos lluiten pels seus interessos. Enmig d'aquest context tan violent, Cora i la seva germana Alice, filles d'un oficial britànic, són fetes presoneres. Ull de Falcó, fill adoptiu dels darrers mohicans, les rescata i les torna al fort britànic William Henry. Però aquest lloc és atacat pels francesos i les coses es compliquen per l'Ull de Falcó, el qual comença a enamorar-se de la Cora.
La pel·lícula està dirigida pel Michael Mann i tant la fotografia com la banda sonora són excepcionals. El protagonista és, a més, el Daniel Day-Lewis.
No et perdis aquest clàssic de les pel·lícules d'aventures aquest dimecres a les 15:30 hores a la Biblioteca!
Clica aquest video amb fotografies i gravats de l'època per reviure el món dels indígenes nordamericans, tot gaudint amb la banda sonora de la pel·lícula!
La lista de Schindler
Guanyadora de 7 Oscars al 1993, La lista de Schindler, dirigida per Steven Spielberg, està basada en la novel·la L'arca de Schindler, escrita per Thomas Keneally. Narra la història d'Oskar Schindler, un home de negocis catòlic txec que va salvar la vida de més d'un miler de jueus polacs durant l'Holocaust, evitant que fossin enviats als camps de concentració nazis.
dilluns, 1 d’octubre del 2007
Suggerències / Llibres recomanats
Aquesta setmana, a la secció de Llibres recomanats / novetats, us proposem, a més d' El noi de pijama de ratlles, un altre llibre ambientat a la segona guerra mundial i protagonitzat també per un noi. Ens referim a La lladre de llibres/ La ladrona de libros, de Markus Zusak, publicat per Lumen.
Es tracta d'una novel·la preciosa, tremendament humana i emocionant, que descriu les aventures d'una nena alemanya de nou anys des que és donada en adopció per la seva mare fins el final de la guerra. La seva nova família, gent humil i contrària al nazisme, li ensenya a llegir i mitjançant la lectura aconsegueix distreure's durant els bombardeigs i combatir la tristesa. Però és el llibre que ella mateixa està escribint el que finalment li salvarà la vida.
Dues lectures sobre un mateix tema: la barbàrie de la segona guerra mundial, a la qual dediquem dos dimecres (un amb una projecció d'un documental sobre l'Holocaust nazi, i un altre amb La lista de Shindler).
Gladiator
Germania, 150 AD, the setting of Gladiator's opening scene. Far from the blazing sun and dazzlingly beauty of ancient Rome, Ridley Scott shoots the opening sequence in a subdued light. The Roman legions are nonetheless impeccably turned out as they face the comparatively disorganised rabble that inhabits this miserable environment. Caesar's soldiers seem somewhat misplaced here. However, Russell Crowe is at home in this environment of knee-deep mud and merciless snow. He commands the screen with all the virtues of his motto: ‘Strength and Honour.'
Inspiring, isn't it? Come next Wednesday 17th to the Library to see with your own eyes one of the best battles filmed in the history of cinema, even better than those in Peter Jackson's Lord of the Ring's...
dissabte, 29 de setembre del 2007
Ni hao!
Sabies que el calendari xinès és el més antic del món (es remonta fins el 2600 abans de Crist!)?
Si vols saber sota quin animal vas néixer, fes clic aquí.
Què més en saps de la mil·lenària civilització xinesa?
dilluns, 19 de febrer del 2007
Letters from Iwo Jima
After two and a half hour Flags of ours Fathers, two-time Oscar winner Clint Eastwood has released Letters from Iwo Jima, the outsatanding story of the battle of Iwo Jima between the United States and Imperial Japan during World War II, as told from the perspective of the Japanese who fought it.
Did you know that the battle of Iwo Jima was one of the bloodiest battles during the Pacific Campaign of World War II, with more than 27.000 losses?
- Compare both films. Which one do you prefere? Why?
- Do you think that the role played by Japanese troops is the same in both films?
- Is Letters from Iwo Jima a film about war, or against war?
- Is Clint Eastwood going to win his third Oscar with this film? If you don't think so, which is the best film in your opinion? Make your bet!
dijous, 8 de febrer del 2007
Alatriste
¿Quién no ha visto o, cuando menos, oído hablar del estreno de la adaptación cinematográfica de la serie de novelas protagonizadas por el capitán Alatriste? No cabe duda de que las novelas de Arturo Pérez Reverte han disfrutado desde siempre de cierta predilección entre los realizadores, si bien es cierto que ninguna de las adaptaciones que se han hecho de sus obras a la gran pantalla han merecido el aplauso ni por parte de la crítica ni por la de los espectadores (¡ni aun del propio autor!). Puede que El capitán Alatriste sea en ese sentido la primera gran excepción. ¿Qué opinas tú de la película? Aquí tienes el trailer por si todavía no la has visto:
No dejes pasar la oportunidad de leer las apasionantes aventuras del capitán Alatriste, el más famoso espadachín a sueldo del Madrid del siglo XVII. ¡Una vez empieces, verás cómo la acción te mantiene en vilo hasta la última página!
A continuación, te proponemos una serie de preguntas. ¡No dejes de leer los comentarios de tus compañeros!
- En el siglo XVII, España vive un momento de máximo esplendor tanto en el ámbito político como en el cultural. ¿Crees que la película refleja bien esa época dorada?
- ¿Qué opinión te merece la película? ¿Crees que es una buena adaptación de las novelas de Pérez Reverte?
- ¿Te gusta el tráiler? ¿Crees que la película responde a las expectativas que crea?
- ¿Conoces alguna otra adaptación a la gran pantalla de una novela que hayas leído? ¿Qué te ha gustado más, la novela o la película?
El principito
Aquí tienes la oportunidad de aportar tus comentarios:
- ¿Cuál es el personaje que más te ha gustado?
- ¿Qué te parecen las ilustraciones (obra del propio Antoine de Saint-Exupéry)?
- ¿Crees que la crítica que se realiza a la sociedad sigue siendo válida?
- De entre las citas que aparecen recogidas en el link del autor, ¿cuál es la que más te gusta? ¿Por qué?
Si no tienes el libro en casa, aquí lo tienes en versión online. Tan sólo tienes que escoger el idioma en que quieras leerlo: català, castellano y français.